Nosečnice se pogosto pogovarjajo o merjenju nuhalne svetline. Odgovore na najpogostejša vprašanja o nuhalni svetlini smo zbrali tukaj.

V kolikor vas zanima še kaj, nam pišite na sasa@akuprenatal.si ali nas pokličite. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Nuhalna svetlina je tekočina, nabrana pod kožo v zatilju nerojenega otroka. Svetlina se imenuje zato, ker je to za nas ultrazvočno svetlejše področje.

Nuhalna svetlina se pri plodu pojavi med 11. in 14. tednom nosečnosti; v tem času se mezgovni sistem in ledvice še razvijajo, zato se tekočina ne more normalno odvajati in se nabira v območju zatilja, kjer je koža zelo raztegljiva. Posledica je nuhalna svetlina, ki jo opazimo z ultrazvokom. Ko se mezgovni sistem popolnoma razvije, svetlina izgine.

Merjenje nuhalne svetline je presejalni test za ugotavljanje genetskih napak. V primeru povečane nuhalne svetline in nato normalne genetske slike, pa lahko pričakujemo več napak na srcu ali ledvicah.
Zdravnik lahko opravi pregled nuhalne svetline med 11. in 14. tednom nosečnosti.
Merjenje nuhalne svetline ni obvezno in je za nosečnice do 35. leta samoplačniško, od 35. do 37. leta pa zdravstveni sistem omogoča brezplačen pregled. Pregled obsega tudi dvohormonski test (na podlagi odvzema krvi).

Meritev je smiselna pri vseh nosečnicah, ker so spontane genetske napake nepredvidljive.

Kljub temu, da je za večino pregled samoplačniški, se zanj odloča kar 80 % nosečnic.

Na kožo v spodnjem delu  trebuha nanesemo gel, nato se z ultrazvočno sondo rahlo dotikamo trebuha. Pregled je večinoma neboleč. Izjemoma se uporablja vaginalna sonda, če pregled preko trebuha ni zanesljiv.
Potencialna nevarnost pri ultrazvočnih pregledih bi bilo segrevanje ploda, vendar so sodobne ultrazvočne naprave, ki jih uporabljamo v Sloveniji, narejene tako, da so varne za plod in žensko.

Kot navaja strokovna literatura v 40-letnem delu z ultrazvokom in nosečnicami ni prišlo do nezaželenih posledic.

Rezultati merjenja nuhalne svetline so razvidni takoj na samem pregledu.

Če na pregled prinesete svoj USB ključ, vam ultrazvočne posnetke in slike brezplačno posnamemo.

Statistična zanesljivost ugotavljanja genetskih sprememb pri plodu s pomočjo meritve nuhalne svetline je od 75 do 80%.

Zanesljivost se poveča z dodatnim ugotavljanjem hormonov v krvi matere (DHT – dvohormonski test). Kaj to pomeni? Poleg ultrazvočnega pregleda se materi odvzame še nekaj krvi. Pri kombinaciji meritve nuhalne svetline in DHT ugotovimo do 90% genetsko spremenjenih plodov.

Kadar je tveganje povečano ( 1:300), priporočamo kariotipizacijo ploda. Na ta način dobimo natančen vpogled v genetsko sliko . V te preiskave sodita amniocinteza (AC) in biopsija horionskih resic (BHR).

Amniocinteza pomeni odvzem plodovne- amnijske tekočine z iglo preko kože trebuha nosečnice. BHR pa pomeni odvzem koščka posteljice preko kože trebuha ali skozi nožnico.

Po naši zakonodaji pripada brezplačna kariotipizacija ploda nosečnicam po 37. letu, pri ženskah, ki so že rodile otroka z genetsko spremembo in pri povečanem riziku po meritvi nuhalne svetline (1:300).

Ultrazvočna meritev nuhalne svetline stane 60 evrov, skupaj z dvohormonskim testom pa 115 evrov.

* Če na pregled prinesete svoj USB ključ, vam ultrazvočne posnetke in slike brezplačno posnamemo.
** Pri pregledu dvojčkov je pregled drugega otroka brezplačen.

Naročite se na meritev nuhalne svetline